top of page


 

בעבודה עם צוותים בכלל ועם צוותים חינוכיים בפרט, תמיד נחפש את החיבור בין הערכים הפנימיים ליישום בשטח, נבקש למצוא ביחד עם הצוות שלנו את מקור המנוע לעשייה, את אופן העוצמתי ביותר בו אוכל להפיק משמעות מהעשייה החינוכית שלי.
קלפי אפשרויות נפתחות הם כלי מעולה לעבודה הזו. השילוב בין הפרקטי לבין הרגשי והיצירתי,
יבטיחו סשן מיוחד שהצוות ייצא ממנו עם לבבות מלאים ופועמים.
כדי לעזור לכם להפיק את ימי ההיערכות או את מפגשי הצוות הטובים ביותר, הזמנו לכאן את שירה יוסף אפק, פסיכולוגית ארגונית עם נסיון רב בתחום החינוך,
שמציעה לנו כמה תרגילים מעולים עם קלפי אפשרויות נפתחות.
תהנו :)
טלי ויטנברג
 


 

צוותי חינוך והוראה

ימי היערכות למורים

ימי היערכות בפתיחת שנת לימודים מהווים מעין "גשר" בין השנה שהסתיימה לזו שעומדת בפתח.

 

על הגשר הזה חשוב ליצור לצוותי החינוך מרחב בו יוכלו יחד לתכנן את השנה החדשה,

להציף את רגשותיהם, לדון בסוגיות ובהתלבטויות שמעסיקות אותם לקראת השנה החדשה,

להציב יעדים ולהתגבש כיחידה אחת שפועלת יחד לאורך השנה.

קלפי "אפשרויות נפתחות" מהווים כלי באמצעותו ניתן לעודד שיח עמוק ולהשיג מטרות אלה.

להלן 10 רעיונות לשימוש בקלפים במהלך ימי היערכות ו/או ישיבות צוות של אנשי חינוך:

פעילויות שמטרתן עיבוד חוויות אישיות של כל אחד מחברי הצוות-

  1. פתיחת השנה שלי- פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל חבר צוות בוחר קלף שמשקף את הרגש/התחושה שלו לקראת פתיחת השנה החדשה. בסבב כל אחד מציג את הקלף שלו ומשתף את חברי הצוות ברגש שמלווה אותו לקראת השנה החדשה. 
    לאחר הסבב ניתן לקיים שיח שיעסוק בלגיטימיות של התחושות השונות, בדמיון וההבדלים בתחושות המלוות את חברי הצוות השונים. שיח זה גם מהווה הזדמנות להצפת החששות הקיימים בקרב חברי הצוות החינוכי, בעיקר עתה בעקבות משבר הקורונה.

     

  2. התכווננות לעבר המטרה- בשלב ראשון כל אחד מתבקש לחשוב על מטרה שהיה רוצה להשיג במהלך שנת הלימודים הקרבה ולכתוב אותה על דף. בשלב שני, פורסים את הקלפים באופן חבוי (כלומר, הפוכים כלפי פנים) ומבקשים מכל אחד לבחור שני קלפים- קלף אחד מתוך מחשבה על השאלה "מה עליי לחזק/לאמץ בכדי להגשים מטרה זו?" וקלף שני מתוך מחשבה על השאלה "ממה עליי להשתחרר בכדי להגשים מטרה זו?". לאחר מכן, יש לאפשר למשתתפים מס' דקות בכדי למצוא את הקשר בין הקלפים שהרימו לשאלות ששאלו את עצמם.
    את השיח על המטרות שהציבו חברי הצוות ועל הקלפים שהרימו ניתן לקיים במליאה או בקבוצות קטנות.

    זו גם הזדמנות לדון במטרות החינוכיות של בית הספר לשנה הקרבה, ובאופן בו המטרות האישיות, שהציבו חברי הצוות, יסייעו להגשימן.

     

  3. מאז ועד היום- כל אחד מתבקש לחשוב על עצמו כאיש חינוך בפתיחת שנה"ל הקודמת ועל עצמו כאיש חינוך בפתיחת שנה"ל הנוכחית (כיצד הרגשתי אז וכיצד אני מרגיש היום, מה חשבתי אז ומה אני חושב היום, מה ידעתי אז ומה היום, כיצד נהגתי אז וכיצד היום וכדומה).
    פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל אחד בוחר קלף שמייצג היכן היה בפתיחת שנה"ל הקודמת, וקלף נוסף שמייצג היכן הוא היום. ניתן לקיים שיח על ההתפתחות האישית של כל אחד, על ההתפתחות של הצוות כולו, של בית הספר, על העידן החדש שהביאה הקורונה והשלכותיו על מערכת החינוך.

     

  4. האתגר שלי- פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל חבר צוות בוחר קלף שמשקף אתגר משמעותי שמזמנת לו השנה הקרבה. בסבב כל אחד מציג את הקלף שלו ומשתף את חברי הצוות באתגר.
    לאחר הסבב ניתן לקיים שיח שיעסוק בהבדלים בין אתגר למכשול, וניתן לעודד את חברי הצוות לבחון מה בהם ו/או בצוות החינוכי עשוי לסייע להם לצלוח את האתגר. זו הזדמנות לדון באתגרים שמלווים את התקופה הנוכחית גם בהיבט האישי (ולא רק המקצועי), באתגרים שיכולים לחוות התלמידים והוריהם בתקופה הזו וכדומה.  

     

  5. איחול לעצמי- פורסים את הקלפים באופן חבוי ומבקשים מכל אחד לבחור קלף אחד מתוך מחשבה על השאלה "מה אני מאחל לעצמי לשנת הלימודים הקרבה?". בסבב כל אחד מציג את הקלף שנבחר ומקשר בינו לבין מה שמייחל לו לקראת שנה"ל.

פעילויות שמטרתן גיבוש הצוות וחיזוק הדינמיקה בין חברי הצוות-

  1. עוצמת הביחד- פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל אחד מתבקש לבחור קלף שמשקף את החוזקה הכי משמעותית שהוא מזהה בצוות החינוכי כולו. בסבב כל אחד מציג את בחירתו. לאחר הסבב ניתן לקיים שיח בדברים שחזרו על עצמם ובמשמעויות של החוזקות השונות על העבודה החינוכית בבית הספר. ניתן לדון גם בנקודות התורפה של הצוות ובדרך בה החוזקות עשויות לסייע בהתמודדות עמן.
     

  2. העצמת האחר- כל אחד מתבקש להתבונן במי שיושב משמאלו ולחשוב על חוזקה שהוא מזהה בו מתוך ההיכרות עמו כאיש חינוך. אפשרות נוספת היא לחלק לזוגות ולאפשר חשיבה זו על בן הזוג. 
    לאחר מכן, פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל אחד בוחר קלף שמשקף את החוזקה עליה חשב. במליאה, או בתוך הזוגות, כל אחד משתף את האחר בחוזקה שהוא מזהה בו ובאופן בו היא באה לידי ביטוי. 

    זוהי הזדמנות לדבר על מידת הפתיחות בין חברי הצוות, על האווירה שקיימת בחדר המורים, וכן על חשיבות החיזוק והפרגון בין חברי הצוות לאורך השנה ותרומתה לעבודת הצוות ולאווירה החברתית בחדר המורים ובבית הספר כולו. 

     

  3. ערכיו של איש חינוך- פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל אחד מתבקש לבחור 2 קלפים שמייצגים את הערכים החשובים ביותר של איש חינוך. בשלב שני, מחלקים את חברי הצוות לקבוצות בנות 5 משתתפים. בכל קבוצה כל אחד מציג את שני הערכים שבחר ומסביר את בחירתו. לאחר מכן, על כל קבוצה להגיע להסכמה באשר ל 5 הערכים החשובים ביותר של איש חינוך (מתוך הקלפים של כל חברי הקבוצה).
    בסיום, כל קבוצה תציג את 5 הערכים בהם בחרה ותסביר את חשיבותם לעשייה החינוכית. 

    ניתן לקיים שיח על השונות והדמיון בין הקבוצות השונות וממה הם נובעים. זו גם הזדמנות להזכיר את ערכי בית הספר ואת החזון הבית ספרי.

     

  4. בניית פעילות כיתתית- מחלקים את חברי הצוות לקבוצות בנות 4 משתתפים. על כל קבוצה לבנות פעילות כיתתית שתועבר באמצעות קלפי "אפשרויות נפתחות". בסיום, כל קבוצה מציגה את הפעילות שבנתה ולמעשה ניתן לבנות אוגדן פעילויות כיתתיות עם הקלפים. במידה והזמן מאפשר כדאי להתנסות בפעילויות השונות שנבנו על ידי הקבוצות.
     

  5. איחול לאחר- כל אחד מתבקש להתבונן במי שיושב מימינו ולחשוב על דבר אחד שהוא מאחל לו לקראת שנת הלימודים הקרבה. פורסים את הקלפים באופן גלוי וכל אחד בוחר קלף שמשקף את האיחול עליו חשב. בסבב כל אחד פונה ליושב מימינו ונותן לו את ברכתו. 
    במידה ורוצים לקיים שיח אינטימי בנושא, אפשר לקיים את התרגיל בזוגות או בשלשות. 
    לאחר מכן ניתן לקיים שיח באשר לתקוות הנוגעות לכלל הצוות, לבית הספר ולמערכת החינוך. כמו כן, זו הזדמנות בה המנהל/ת יכולים לומר בנימה אישית מה הם מאחלים לעצמם ולצוות החינוכי לקראת השנה החדשה.


הכותבת:
שירה יוסף, פסיכולוגית ארגונית (M.A.) עוסקת בליווי והנחיית עובדים ומנהלים בתוך ארגונים בתהליכי שינוי וצמיחה.
ליצירת קשר ולמידע בנושא ייעוץ וסדנאות היכנסו לאתר של שירה יוסף ייעוץ ופיתוח ארגוני או פנו אליה ישירות כאן.

bottom of page