top of page

טיפול בהתנגדויות - רפואה מונעת בהנחיית קבוצות,

מאת טלי ויטנברג

כל מנחה קבוצות מיומן מכיר, בקיא ואמון על שיטות ודרכים לטיפול בהתנגדויות העולות מן הקבוצה. טיפול בהתנגדויות הינה מיומנות הכרחית למנחה, מתוקף היותה מקדמת את התהליך הקבוצתי, כאשר היא מבוצעת במידתיות, תוך מתן מקום לקונפליקטים המקדמים את הקבוצה.

כידוע, ישנם התנגדויות המקדמות את הקבוצה, את התהליך הקבוצתי ואת המנחה, אך בה בעת ישנן התנגדויות אשר מעכבות את כל הנ"ל.

לכן, במאמר זה נעסוק ב"רפואה מונעת לטיפול בהתנגדויות", או במילים אחרות: מניעת התנגדויות תוך יצירת שיתוף פעולה בקבוצה. המאמר יתמקד בכלים בהם מומלץ להשתמש בתחילת הסדנה, לצורך המשכה המוצלח.

להלן  מספר כלים יעילים למטרה זו:

1.      "מיני שיחות אישיות" טרם תחילת הסדנא-

 

כדאי ליצור בקבוצה מספר "סוכנים/ משתפי פעולה" מקרב חברי הקבוצה, זאת באמצעות שיחות חולין אקראיות טרם תחילת הסדנא. שיחות חולין אלו, שיכולות לעסוק בשלל נושאים, החל במחמאה על תכשיט, דרך שיחה על תכנית טלויזיה וכלה בהכנת קפה משותפת, תיצור מצב נפלא מבחינת המנחה: המנחה כבר לא עומד מול קבוצה שלמה הבוחנת אותו, אלא יש לו כבר כמה פרטים/סוכנים בקבוצה אשר יצרו עימו קשר אישי.
היתרון הוא, שמשתתפים שיצרו קשר אישי עם המנחה טרם תחילת הסדנה יחושו מחוייבים להצלחת הסדנא ולמנחה וישפיעו על שאר המשתתפים.
בהחלט כדאי לאתר "מוקדי כח"- משתתפים הנראים דומיננטיים יותר ולדאוג שהם יהיו חלק מה"סוכנים", בעיקר אם אנו מזהים מראש משתתף אשר נדמה לנו כי עומד לעורר התנגדות בקבוצה. לרוב יהיו אלו משתתפים בעלי התנהגות מוחצנת, שנראית כאילו היא מכוונת לקבלת תשומת לב.
הכלי: צור שיחות אישיות אקראיות עם משתתפים מובילים בקבוצה טרם תחילת הסדנה. 

2.      חיוך וקשר עין-

 

טרם תחילת הסדנה מומלץ ליצור קשר עין מלווה בחיוך עם כמה שיותר משתתפים. הדבר דורש השקעה של פחות משניה למשתתף!
חיוך וקשר עין טרם תחילת הסדנא עושים לנו, כמנחים, חסד גדול: הוא הופך אותנו מדמות המנחה, הזר, החיצוני, לדמות מעוררת אמפתיה.
הכלי: צור קשר עין עם כל משתתף טרם תחילת הסדנא. 

3.      הבעת רגשות חיוביים בתחילת הסדנא-

 

הקבוצה, מתוקף היותה אורגניזם בפני עצמו, מתנהגת תכופות כמו האדם, ולעניין זה, גם הקבוצה זקוקה לפידבקים חיוביים לצורך שיתוף פעולה ותחושה חיובית כללית.
לכן, כדאי לחשוב על מחמאה אותנטית שניתן להעניק לקבוצה כחלק מדברי הפתיחה. לדוגמא: "הבנתי שאתם אחד הצוותים החזקים בארגון", או: "איזה כבוד לשבת עם כל כך הרבה רואי חשבון בחדר אחד"( בחיוך...), או: "שמעתי הרבה דברים טובים לפני שהגעתי לכאן".
עם זאת, על המחמאה להיות אותנטית בהחלט, שכן אם היא לא תהיה אותנטית, איבדנו את הקבוצה בשלב הזה. איך מוצאים מחמאה אותנטית? פשוט מאוד - שואלים את מזמין הסדנה: "ספר לי כמה דברים טובים על הקבוצה שאני עומדת לפגוש". תמיד אפשר למצוא.
בנוסף, חשוב להביע את שביעות רצוננו על כך שאנו מנחים את אותה הקבוצה. בהחלט ניתן לומר, כחלק מדברי הפתיחה , ובחיוך, כי אנחנו שמחים להיות כאן היום.
הכלי: חלק מחמאה או שתיים לקבוצה שמולך בדברי הפתיחה של הסדנא. 

4.      השתתפות בהתנסויות-

 

לעיתים הדרישה שלנו מהקבוצה להיות אקטיביים, לקום, או לבצע משימה מסויימת עלולה ליצור התנגדות בקבוצה. איך מונעים מצב זה? כאן אנחנו צריכים לשחק משחק כפול.
מה הכוונה?
מחד, מתוך כך שאנו מכירים את ההשפעה החיובית של פעילות על הקבוצה, עלינו לעודד השתתפות בהתלהבות, ולא להתרגש אם אין רצון לשתף פעולה. במילים אחרות, לתת את הפוש הקטן. מאידך, הפעלת כח על המשתתפים לביצוע משימה שהם אינם רוצים לקחת בה חלק, עשויה ליצור בעצמה התנגדות. אז מה עושים? בוחרים בשביל הזהב.
שביל הזהב אומר : לעודד ולקדם, אך א להכריח. בהחלט כדאי לעודד השתתפות בנמרצות, אך ממש לא להכריח משתתף שאינו מעוניין להשתתף.
יתרה מכך, כדאי להגיד למי שלא מעוניין לשתף פעולה: "אין בעיה, תצפה מהצד, זה בסדר גמור". הסטטיסטיקה מראה שברוב הכמעט מוחלט של המקרים אותו משתתף יצטרף עצמאית ואף יהנה, וזאת מכיוון שאף אחד לא הכריח אותו. אנו חייבים לזכור שיש משתתפים אשר מתביישים לקום ולהשתתף בעצמם, או שסתם עובר עליהם יום לא טוב, ואל לנו להכריח אותם לעשות דבר.
הכלי: עודד משתתפים להיות פעילים בהתנסויות, אך כבד באופן מלא את זכותם לא להשתתף. 

5.      הקשבה כנה-

כבר בהתחלה המשתתפים בוחנים אותנו, המנחים, ובודקים עד כמה אנו קשובים אליהם. חשוב מאוד (לאורך כל הסדנה ובעיקר בתחילתה) להפגין הקשבה פעילה וכנה למשתתפים, דבר אשר בהכרח ישאיר אותם "בצד שלנו" לאורך הפעילות.
הכלי: דאג להקשיב באופן פעיל וכנה לדברים המופנים אליך.

6.      חממה למשתתפים פאסיביים-

 

כדאי לאתר משתתף או שניים פאסיביים, ולגשת אליהם בעדינות ופרטיות באחת ההפסקות או בתום הסדנה, ולרתום אותם לפעילות, לאחר התעניינות בהם ובמצבם. קבוצה שתראה שגם הדמויות השקטות שלה משתפות פעולה תירתם טוב יותר לפעילות הקבוצתית.
הכלי: אתר את המשתתפים הזקוקים למילה טובה, והענק להם אותה מיוזמתך.

בהצלחה!

אם תרצי את עזרתי בשירותי כתיבת סדנאות, את מוזמנת לקרוא כאן

bottom of page